SPECIAL PAGES

PORTFOLIO

Lynmouth Pavilion

LYNMOUTH PAVILION Construction of new Visitor Centre Client: Exmoor National Park Authority Brief: To replace the old 1930’s Pavilion with a modern Visitor Centre Located on the seafront at Lynmouth, North Devon, Lynmouth Pavilion was a project that required sympathetic consideration for the history of the old Pavilion as well as the surrounding natural beauty of the area. RGP Architects were appointed to design the new Pavilion after an open design team tender. In the past the firm had been involved with the building of the adjacent Cliff Railway which is an iconic tourist attraction for the area, and understood the importance of the site to the Exmoor National Park Authority. The old 1932 Pavilion had become a derelict building on a premier spot in the area, but the new state-of-the-art National Park Visitor Centre with its top floor café, exhibition, community and education space, pays homage to its predecessor, being built in a similar art deco style and even using parts of the old framework. Whilst the project originally began as a refurbishment task it rapidly became a full rebuild once the state of the existing structure was assessed. In creating this stunning new Visitor Centre, RGP Architects were given specific brief requirements relating to areas that required BREAM level and Conservation Area constraints. Said Tim Braund, Exmoor National Park Authority: “The RGP proposals offered us best value for money with excellent insight regarding our ambitions for the Lynmouth Pavilion redevelopment. They worked closely with all members of our project team and were able to understand our requirements, develop and implement design solutions for the redevelopment of this iconic building on a high profile site, which has hugely enhanced the streetscape on the seafront.”